Zöldfelületek

A XV. kerület közel 1,3 millió zöldfelülettel rendelkezik és mintegy 34 000 db fa található a kerületben. A környező belvárosi kerületek közül az egyik legzöldebb kerület.

FONTOS!

Önkormányzati bérlakások, társasházak esetében a saját bérlemény előtti folyosót, járdát, kertrészt a lakás használójának kell tisztán tartania! Amennyiben bejelentés érkezik, vagy ellenőrzés során a közös területek, épület előtti járda szakasz rendje, tisztasága nem megfelelő, azt rendezzük és annak költségét a bérlőknek, a bérlemények arányában kiszámlázzuk.

Fakivágás, gallyazás igény jelzése

Amennyiben Pestújhelyen és Rákospalotán balesetveszélyes állapotú fát észlel, azt jelezze a bejelentőlapon keresztül vagy e-mailben a kozterulet@palotah.hu címen. Az üzenet lehetőleg tartalmazza a fa helyének és állapotának pontos leírását. Segítségét nagyon köszönjük!

Faültetési igény jelzése

Évente két ültetési időszak van, a tavaszi és az őszi. A faültetési helyek mindkét időszak előtt az önkormányzattal egyeztetve kerülnek kijelölésre. Elsősorban a fakivágások utáni kötelező pótlásokat kell teljesíteni, majd a faültetési kérelmek megvizsgálása és az üres fahelyek felvételezése történik. Faültetési kérelmét a pontos cím megnevezésével és/vagy helyszíni fotóval a varosgazdalkodas@bpxv.hu címre küldheti.

Parlagfűvel kapcsolatos teendők

Ha parlagfüvet észlel a kerületben, jelentse be a pontos cím megnevezésével és/vagy helyszíni fotóval a XV. Kerület Önkormányzatnak e-mailben: hatosagifoosztaly@bpxv.hu.
A bejelentést követően a hatóság szólítja fel az ingatlan tulajdonosát a parlagfű levágására.

Közterületek: utak, terek, járdák

FONTOS!

Társaságunk alapvető feladata a XV. kerületi önkormányzati kezelés alá tartozó utak, járdák és terek építése, felújítása és fenntartása. A főbb útvonalak, utak fenntartásáról a BKK vagy a főváros gondoskodik.

Hulladékkezelés

Illegális hulladéklerakó bejelentése

Ha illegális hulladék lerakását észleli a kerületben, azt jelentse be a pontos cím megadásával és/vagy helyszíni fotóval a XV. Kerületi Önkormányzat Hatósági Főosztályának e-mailben: hatosagifoosztaly@bpxv.hu

Zöldhulladék gyűjtő zsák

Kerti zöldhulladék csak a biológiailag lebomló, FKF logós zsákokban gyűjthető, melyeket az FKF Nonprofit Zrt. szállít el. A zsákokba kizárólag lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű és gyom helyezhető el. A vállalat weboldalán tájékozódhatnak a zsákokat értékesítő helyek címlistájáról, valamint a lakókörzetre érvényes elszállítási napokról.

FONTOS!

A magáningatlanok elé kitett zöldhulladéknak az elszállítása nem a mi feladatunk, ezt az FKF Nonprofit Zrt. végzi.

Köztéri zöldhulladék gyűjtők használata

Nem végzünk lakossági zöldhulladék elszállítást közterületekről sem. Azokat a zöldhulladékokat szállítjuk el közterületről, amit mi magunk termelünk munkánk során. Azonban a kerület számos pontján fellelhető lakossági zöldhulladék kaloda, ahová bárki tehet zöldhulladékot.

Játszótér, kutyafuttató

Játszóterek

A kerületben 48 db játszótér található, melyek mindegyike az Európai Uniós szabványoknak megfelelően üzemel: gumiburkolattal és biztonságos játszóeszközökkel. Az időszakos rongálásokat szakiparos kollégáink állítják helyre.

Amennyiben sérült, rongált utcabútort vagy játékot vesz észre, ezt jelezze nekünk a bejelentőlapon keresztül vagy e-mailben a kozterulet@palotah.hu címen. Az üzenet lehetőleg tartalmazza az érintett utcabútor helyének és állapotának pontos leírását. Segítségét nagyon köszönjük!

Kutyafuttatók

Amennyiben a kutyafuttató területe, felszerelése sérült vagy rongált, ezt jelezze nekünk a bejelentőlapon keresztül vagy e-mailben a kozterulet@palotah.hu címen. Az üzenet lehetőleg tartalmazza az érintett kutyafuttató helyének és állapotának pontos leírását. Segítségét nagyon köszönjük!