A bérlő feladatai

Önnek, mint bérlőnek feladata általánosságban a bérleményben lévő nyílászárók, burkolatok, berendezési tárgyak karbantartása, felújítása, pótlása és cseréje.

Nem szükséges engedélyt kérni a festéshez és a burkolat felújításához.

Nyílásbontás engedélyéhez előzetes statikai szakvélemény kell.

Felújítás

Amennyiben Ön bérlőként saját költségén felújítási munkákat szeretne végeztetni, írásbeli engedélyt kell kérnie rá társaságunk Műszaki Osztályától. A kérelmet a muszak@palotah.hu e-mail címre kell eljuttatnia.

A kérelemnek tartalmaznia kell az elvégzendő munkák tételes felsorolását.

Vezetékcsere vagy válaszfal bontás esetén a munkák készre jelentéséhez csatolni kell az alábbi dokumentumokat:

  • víz-, csatornahálózat felújítása esetén: szerelői nyilatkozatot;
  • elektromos hálózat felújítása esetén: érintésvédelmi jegyzőkönyvet;
  • nyílásbontás, belső falazat bontása esetén: statikai szakvéleményt.
  • ne felejtse el feltüntetni nevét, címét, telefonszámát és e-mail címét sem!

A használat miatt szükségessé vált elektromos kapacitás bővítéshez (órabővítéshez) szintén írásban kell engedélyt kérni. A bővítéssel járó költségek Önt, mint bérlőt terhelik.

Bérleményleltár módosítása

Szaniterek (pl. kád helyett zuhanytálca), beépített szekrények, belső nyílászárók cseréje, átalakítása esetén az engedélykérelmen kívül a Lakáskezelési Osztályhoz is írásbeli kérelmet kell benyújtania a bérleményleltár módosítására. Ilyenkor le kell írni a bérleményleltárt érintő változást. Ne felejtse el feltüntetni nevét, címét, telefonszámát és e-mail címét sem!

Mi gondoskodunk róla

Bérbeadóként mi gondoskodunk az alábbiakról:

  • a vezetékrendszerek javítása, felújítása;
  • meghibásodott, lejárt, vagy adott évben lejáró mellékvízmérők cseréje;
  • duguláselhárítás (ez alól kivétel, ha a dugulás ágvezetéken történt és a meghibásodás felróható a bérlőnek. A javítást ebben az esetben is elvégeztetjük, de a költségeket továbbszámlázzuk);
  • kémények karbantartása, szükséges kéménybélelés elvégzése.

Amennyiben a kéményellenőrzés során kapott jegyzőkönyv hiányosságot, elvégzendő feladatot tartalmaz, kérjük, hogy az iratot a lehető leghamarabb továbbítsa részünkre.

Ha problémát talál, jelentse be!

Amennyiben az osztatlan közös tulajdonú épületrészeknél, közös területeknél észlel problémát, jelezze azt részünkre a muszak@palotah.hu e-mail címen. A 100%-ban önkormányzati tulajdonú lakóépületek esetében a javításról intézkedünk, társasházak esetében pedig felkérjük a közös képviseletet a feladat elvégzésére.

Az észlelt problémákat jelezheti az online bejelentőlapon is.