Önkormányzati tulajdonú lakás bérlőjeként Ön köteles közreműködni a lakások rendeltetésszerű használatának biztosításában, a lakások állag védelmének felügyeletében, a jogszerű és zavartalan lakásüzemeltetés feltételeinek megteremtésében és fenntartásában.

A bérlemény ellenőrzés menete

A XV. kerületi Önkormányzat bérleményeinek ellenőrzését munkatársaink végzik, 2 fős csoportokban. Formaruhát viselnek és fényképes igazolvánnyal azonosítják magukat, amelyet a ruházatukon mindig jól látható helyen hordanak.

Évente legalább egyszer ellenőriznek minden bérlakást. Általában ehhez előre egyeztetnek időpontot, de az ellenőrzést időpont egyeztetése nélkül is megtehetik (ha például panaszbejelentés érkezik vagy jogsértés gyanúja merül fel.)

Az ellenőrök digitális jegyzőkönyvet készítenek. A jegyzőkönyv tartalmazza a lakás és az Önök adatait, a felvétel időpontját, a leltárt. Felveszik a lakás műszaki állapotára vonatkozó adatokat, és mindent lejegyeznek, amit Ön bérlőként megoszt velük a lakással kapcsolatban.

A bérlemény-ellenőrök a helyszínen fényképeket készítenek a nyílászárókról, a fal- és padló burkolatokról, a vizes blokkokról, az ingatlan fűtési rendszeréről és elektromos hálózatáról, valamint a közüzemi mérőórákról.

Bérlőként Ön észrevételeket tehet a bérleménnyel, a jogviszonyával, vagy az ügyintézéssel összefüggésben, ami a jegyzőkönyv részét képezi. Megfogalmazhatja kérdéseit, vagy tanácsot is kérhet munkatársainktól.

A digitális jegyzőkönyv és a fotó dokumentáció a központi szerverünkre kerül.

Az ellenőrzés következményei

A felvett jegyzőkönyv alapján, ha szükséges, felszólíthatjuk, hogy gondoskodjon a bérlakás állagmegóvásáról, végezzen tisztasági festést, takarítást vagy lomtalanítást. Ezek elvégzését munkatársaink utólag ellenőrizhetik.

FONTOS!

Amennyiben bérlőként zavarja környezetét, nem tartja be a házirendet, az együttélés szabályait, vagy az ellenőrzés jogszerűtlenül tartózkodó személyt talál az ingatlanban, megszüntethetjük a bérleti jogviszonyt.