Indul a költési időszak és a növények vegetációjának kezdete!

0 Comments

Márciusban ébred a természet, a madarak szaporodási időszaka megkezdődik, a növények rügyekbe borulnak. Társaságunk kiemelt figyelmet fordít a fagallyazási és kivágási munkálatokra, ugyanakkor a madarak és fészkek védelmét sem téveszthetjük szem elől.

A fák metszésének legkedvezőbb időpontja a tavasz, amely egybeesik a madarak költési időszakának kezdetével. A fák természetes védekezési mechanizmusát a tavasszal való metszéssel tudjuk a legjobban segíteni, ilyenkor jó a sebgyógyulásuk, ágrendszerük még áttekinthető, jól látszanak a sérült, száraz részek.

Március 15. és augusztus 15. között munkatársaink a kerületi fák biztonságossá tétele és vitalitásuk megőrzése érdekében végzik el a szükséges beavatkozásokat, továbbá a vis maior esetekben, ha veszélyhelyzetet kell megoldani a balesetek elkerülése érdekében. Ezenkívül vannak olyan helyzetek, amikor űrszelvényt kell biztosítani, illetve légvezeték vagy közeli épület körül kell gallyazni. Abban az esetben, ha kollégáink fészket találnak madarakkal, úgy a munkát későbbre, a kirepülést követő időszakra időzítik, sürgős esetben pedig áttelepítik a fészket.

A közeljövőben a parki zöldterület felújítások során a madarak csalogatása érdekében, mesterséges „B” típusú odúkat telepítünk, melyeket a sűrűbb fás és cserjés részek mellé helyezünk ki. Az egyes odú típusokat a nyílás mérete alapján különböztetjük meg, a „B” típusú a legszélesebb körben használt. Ebbe költöznek azok a legalkalmazkodóképesebb, településeken is gyakori fajok, melyek kedvelik a hagyományostól eltérő, alacsonyan elhelyezkedő fészkelőhelyeket is. Az odúkat nem csupán a költéskor, hanem télen az éjszakai pihenésre is használják a madarak. Alkalmas széncinege, csuszka, mezei veréb, légykapók és nyaktekercs számára.

-Mühlbacher Renáta

Categories:
Scroll Up

Új weboldal készül!

A Palota-Holding Zrt. és a Répszolg Nonprofit Kft. egyesítése tette szükségessé az új weboldal kialakítását, ahol az eddigi összes hasznos információ elérhető lesz majd.

Munkatársaink már intenzíven dolgoznak az eddigi honlapok tartalmainak átdolgozásán, a struktúra kialakításán a Nektonik webdesign tervezőivel. Az új weboldal elérhetősége nem változik, de kinézetben és funkcionalitásában frissül a könnyebb kezelhetőség érdekében.