Elhúzódó lombgyűjtési időszak

0 Comments

Napjaink klimatikus változásai nagymértékben befolyásolják a növények és állatok fejlődését. Főként a megemelkedett hőmérséklet miatt, az éghajlatváltozással foglalkozó kutatók szüntelen vizsgálják és elemzik a növények fenológiai (külső jellemzők) folyamatait, mely rügyfakadástól a lomb elszíneződéséig, és minimum 50%-os lombhullásig bezárólag tart.

Hasonlóan más európai országokhoz, hazánkban is kitolódik a lombhullató fák levélhullás időszaka. Néhány fa esetében akár kora tavasszal is még találkozhatunk fennmaradt lombos ágrészekkel. Egyrészt a környezet határozza meg mennyire védett helyen áll az adott fa széltől és fagytól, mennyire volt viharos, csapadékos az időjárás ősszel, továbbá a növény fajának/fajtájának is szerepe lehet benne. Vannak félörökzöld cserjék, kisfák, melyek lombja enyhébb téli időjárás mellett javarészt az ágakon marad.

Kerületi nagyobb parkjainkban, például a Kőrakás parkban, vagy a Fő téren nagyszámban találkozhatunk nyugati vagy közönséges platán fával. Mindkét fafaj mérsékelt égövi elterjedésű, lombozatuk elvesztése a téli időszakra tehető. Azonban az utóbbi években elmaradnak a fagyos, hideg telek, amely ezen fák levélhullását is oly mértékben befolyásolja, hogy márciusig, rügyfakadás időszakáig a levelek egy része a fán marad.

A kerületi parkokban és közterület részeken A RÉPSZOLG Kft. munkatársai ősztől-kora tavaszig folyamatosan gyűjtik a lehullott faleveleket, emellett ürítik a zöldhulladékos kalodákat.

Kérjük a tisztelt lakosság türelmét, dolgozóink ütemezve haladnak a kerület parkjait sorra véve!

-Mühlbacher Renáta

Categories:
Scroll Up

Új weboldal készül!

A Palota-Holding Zrt. és a Répszolg Nonprofit Kft. egyesítése tette szükségessé az új weboldal kialakítását, ahol az eddigi összes hasznos információ elérhető lesz majd.

Munkatársaink már intenzíven dolgoznak az eddigi honlapok tartalmainak átdolgozásán, a struktúra kialakításán a Nektonik webdesign tervezőivel. Az új weboldal elérhetősége nem változik, de kinézetben és funkcionalitásában frissül a könnyebb kezelhetőség érdekében.