Fák gallyazása

0 Comments

A tavasz beköszöntével, márciustól a nagyobb faápolási munkákat javasolt elvégezni. A fa metszés – mint beavatkozás – alapvetően egy szükséges rossz a fák számára. Az erdőben az árnyékba szorult „napelemeket” a fa már nem használja fel, vagyis ezen ágrészeitől (kb. 2-5 cm) elvonja a cukrokat és tápanyagokat, ezáltal elvégzi az „önmetszést” saját magán, ezt nevezzük természetes ágtisztulásnak.

A városokba mi emberek telepítettünk fákat, hogy közelebb érezzük a természetet, de környezetükben élünk, alattuk közlekedünk, éppen ezért nekünk kell metszeni és tisztítani beteg vagy elszáradt ágaikat, hogy megelőzzük az esetleges baleseteket. A fák metszésének legkedvezőbb időpontja a növekedési időszak kezdete, a tavasz, hiszen ilyenkor tudjuk a legjobban segíteni természetes védekezési mechanizmusukat (a fák elrekesztéses védekezési rendszerét), jó a sebgyógyulás, az ágrendszer áttekinthető és látszanak a száraz ágak.

 

Fás bejelentések és kérelmek eljárásáról bővebben Kertészeti GY.I.K. felületünkön olvashat.

 

-Mühlbacher Renáta

 

Categories:
Scroll Up

Új weboldal készül!

A Palota-Holding Zrt. és a Répszolg Nonprofit Kft. egyesítése tette szükségessé az új weboldal kialakítását, ahol az eddigi összes hasznos információ elérhető lesz majd.

Munkatársaink már intenzíven dolgoznak az eddigi honlapok tartalmainak átdolgozásán, a struktúra kialakításán a Nektonik webdesign tervezőivel. Az új weboldal elérhetősége nem változik, de kinézetben és funkcionalitásában frissül a könnyebb kezelhetőség érdekében.